Tulevatko perinteisemmät ammatit, kuten kultaseppä tai suutari, häviämään tulevaisuudessa?

Perinteiset ammatit, joissa ihmiset toimivat sydämestään, eivät tule häviämään tulevaisuudessa. Toki ne voivat vähetä, mutta toisaalta täytyyhän jonkun kenkiä tehdä ja paikata, sillä tuskin alamme kävellä avojaloin, vaikka maadottuminen onkin hyvästä.

Uskon, että robotit tulevat tekemään monia merkityksettömiä ja/tai paljon työllistäviä töitä. Kukapa haluaisi olla jossain kenkä- tai karkkitehtaalla uurastamassa päivästä toiseen saman tappavan tylsän tehtävän kimpussa, jos teknologia on niin kehittynyttä, että ihminen voi kehittää sen avulla koneen tekemään työn puolestamme.

Vievätkö robotit meidän työpaikat?

Koneet töihin

Lähes kaikki käytännön ammatit soitin- ja veneenrakentajia myöten on helppo korvata koneilla. Mielestäni se on vain hyvä asia; silloin meille ihmisille jää enemmän aikaa olennaiseen eli ihmisenä kasvamiseen ja sen hahmottamiseen, miksi todella olemme täällä. Tietoisuutemme kasvattamiseen. Meillä jää enemmän aikaa itsellemme, perheellemme, ystäville, sukulaisille. Kaikille niille asioille, jotka tuottavat iloa elämäämme. Rakastaa ja tulla rakastetuiksi.

Työ vain vie meiltä aikaa siltä. Totta kai on paljon ihmisiä, jotka rakastavat suuresti työtään ja se on hienoa. Yleensä nämä ihmiset ovat niitä, jotka tekevät läheisesti töitä muiden ihmisten elämänlaadun eteen. Meihin ihmisiin on kuitenkin sisään kirjattu rakkaus muita ihmisiä kohtaan ja halu auttaa. Emme ole luonnollisessa tilassamme, jos vihaamme ja kadehdimme muita.

Robotit vanhainkoteihin

Toinen, mihin tarvitaan lisätyövoimia, on vanhusten hoito. Esimerkiksi jotkut lähi- ja sairaanhoitajat oikeasti tykkäävät työstään vanhustenhoitajana ja tekevät näin ollen työnsä mahdollisemman hyvin. Useissa hoitolaitoksissa piinaa kuitenkin valtava kiire, jolloin hoitajat eivät kerkeä uhrata yhdelle vanhukselle tarpeeksi aikaa. Valitettavan paljon taitaa kuitenkin valitettavasti olla niitä hoitajia, jotka eivät liiemmin välitä työstään, vaan tekevät sitä vain, koska heillä ei ole parempaakaan työtä, eivätkä he laiskana ja kunnianhimottomina jaksa opiskella lisää. Silloin vanhusparat eivät saa arvoistansa kohtelua.

Iäkkäiden hoito nykypäivänä

Vanhusten kaltoinkohtelusta liikkuu valitettavan paljon kauhutarinoita somessa. Enpä itsekään haluaisi joutua muistisairaana tai muuten heikkona ja sairaana moisten hoitajien käsiin. Jos hoitajalta puuttuu kaikki ihmisläheisyys ja empatiakyky, ottaisin ruokani mieluummin robotilta, joka saisi samaan syssyyn kärrätä minut pyörätuolissani vessaan.

Voi kuulostaa karulta, mutta uskon, että monilla aloilla tulevaisuus tulee olemaan tuota. Onhan nähty Aasiassa kehitetyistä roboteista jo useita esimerkkejä siitä, kuinka käteviä ne ovat tekemään vaikka mitä.
Kaikkia ammatteja ei voi tietenkään korvata. Ammatteja, joita ei voi tehdä autopilottiohjauksessa, ei voi korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset puhujat ja valmentajat.

Useissa hoitoalan töissäkin täytyy edelleen olla ihminen tekijänä, mikäli homma vaatii ihmisen kehon lukemista ja hänen tarpeidensa määrittämistä. Voisi olla myös aika haastavaa laittaa robotti opettamaan tai toimimaan psykologina, sillä robottia ei voi ohjelmoida vastaamaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joita sen polulla voi tulla vastaan. Toiseksi silloin saisivat ihmiset aika kehnoa kohtelua, jos vastapuolelta puuttuisi kyky samaistua ja tuntea empatiaa ja ylipäätänsä tunteita.

Raha menettää merkitystään tai tulee uusista lähteistä

Uskon siihen, että uuden ajan maailma tulee perustamaan entistä vahvemmin yksilönvapauteen. Tulee voimaan ehkä joku kansantulo tai perustulo, jota jokainen ihminen voi saada tekemättä niin paljon tai ollenkaan töitä.

Rahoituksemme alkaa tulla ehkä entistä enemmän yrityksiltä ja organisaatioilta, ei vain valtioilta. Puolestani jokainen perinteisessä ammatissa toimiva saa pysyä ammatissaan, mutta hänelle on myös mahdollisuus valita tehdä jotain muuta, jos koneet hoitavat hommat puolesta. Nämä ovat kuulun suomalaisen tulevaisuustutkijan ajatuksia vasta ilmestyneestä HS:n jutusta väritettyinä omilla mielipiteillä.

Hän sanoi haastattelussa, että me suomalaiset olemme liian työorientoituneita ja meitä pelottaa, että tulevaisuudessa suuri osa työpaikoista voi hävitä. Yhdyn hänen mielipiteeseensä siitä, että se olisi vain hienoa, kunhan vaihdon välinettä on edelleen sama määrä jollei enemmän käytössä tai jos siitä tulee tarpeettomampaa kuin nykyään. Se, jos mikä, olisi hienoa.

Katso tästä YLEn lista siitä, mitkä ammatit voivat hävitä tulevaisuudessa:
http://yle.fi/uutiset/3-8855212

Navigation