Laskutuspalvelu vaihtoehtona työlle

Mikä on laskutuspalvelu?

Jos olet yrittäjä, olet varmasti tutustunut laskutuspalveluun. Oi kyllä, juuri se joka lähettää laskut asiakkaillesi ja käsittelee milloin mitäkin ostolaskuja. Jos taas et ole yrittäjä, laskutuspalvelu saattaa olla täysin vierasta sanastoa sinulle.

Miten toimii?

Laskutuspalvelut ovat usein yhtiöitä tai osuuskuntia, jotka tarjoavat laskutuspalvelua niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Tavallisen palkansaajan ymmärrykseen vielä menee se, että laskutuspalvelua tarjotaan yrityksille, mutta miksi myös yksityishenkilöille?

Oma yritys vaatii rekisteröinnin sinne, tänne ja tuonne. Puhumattakaan kaikista muista luvista ja ilmoituksista ennen toiminnan aloittamista. Yritykset laskuttavat usein omalla nimellään, Y-tunnuksellaan ja maksukin suoritetaan suoraan yrityksen tilille asiakkaan toimesta. Oi kyllä, tämän kaiken joku hoitaa niissä suuren suurissa yrityksissä, jonka lisäksi joku vielä huolehtii kyseisen yrityksen kokonaisesta kirjanpidosta. Ja siinäpä se avainsana yrityksiä koskien tulikin, kirjanpito. Yritykselta nimittäin vaaditaan kirjanpitoa kaikesta, joka tavalla tai toisella voi liittyä rahaliikenteeseen. Jos taas yrittäjä tahtoo vapauttaa omat tai toimistotädin kädet laskutuksesta, voi yritys ottaa käyttöönsä laskutuspalvelun. Laskutuspalvelulle ilmoitetaan työnsuoritus, hinta, ALV-kanta ja laskutuspalvelu hoitaakin siitä eteenpäin kaiken laskutukseen liittyen. Kyllä, laskun tarkastuksen, lähettämisen, valvoo maksun saamista, lähettää mahdollisen karhukirjeen sekä kertoo sen kun asias on laskun suorittanut. Helppoa, eikö?

Miksi yksityishenkilöllä voi olla tarvetta laskutuspalvelulle? Onko kukaan koskaan tarjonnut sinulle pieniä lisätienestejä, jotka saattavatkin äkkiseltään levitä käsiin? Ehkä sen vuoksi olet joutunut lopettamaan lisätienestien keräämisen, koska rahkeet eivät riitä yrittäjäksi ryhtymiseen? Juuri sen vuoksi laskutuspalvelua voidaan tarjota myös yksityishenkilöille! Yksityishenkilöt voivat myydä vaikka villasukkia, käydä naapurin mummolla siivoamassa tai mitä tahansa ja laskuttaa asiakasta laskutuspalvelun avulla. Yksityishenkilölle laskutuspalvelu toimii kuten olisit töissä missä tahansa yrityksessä, mutta itse luot laskun palvelussa. Kyllä, olet tavallaan työntekijänä laskutuspalvelun listoilla. Yksityishenkilöllä laskutuspalvelu toimii lähes samoin kuin yrityksillä. Toimitat palvelulle tiedot laskusta ja palvelu hoitaa kaiken puolestasi.

Verot, korot, korkojen korot

Loppuuko laskutuspalvelun idea siihen, että joku tekee laskun puolestasi, tarkastaa sen ja lähettää eteenpäin? Ei suinkaan! Kuten jo mainittu, olet tavallaan töissä laskutuspalvelun listoilla. Laskutuspalvelu hoitaa siis puolestasi myös tellit, lellit, verot, korot ja kaiken muun palkanmaksun yhteydessä.

Palkanmaksu hoituu siis myös laskutuspalvelun kautta. Palkkasi määräytyy tehdyn työn määrästä, eli juuri siitä mitä itse asiakkailtasi laskutat ja mitä jaa viivan alapuolelle kaikkien sosiaalimaksujen sekä laskutuspalvelun palkkion jälkeen. Toimitat verokorttisi, henkilötietosi ja tilinumeron laskutuspalvelulle ja saat itse määritellä palkanmaksun. Kaikki hoituu siis itse laskutuspalvelun puolesta, eikä yksityishenkilön tarvitse huolehtia sen koommin yrityksen perustamisesta, kirjanpidosta tai yhtään mistään muustakaan.

Sateenvarjoyrittäjyys

Laskutuspalvelun idea on saattanut jo autea tässä vaiheessa. Oletko kenties kuullut joskus puhuttavan sateenvarjoyrittäjyydestä tai kevytyrittäjyydestä? Sitä palvelun käyttäminen laskutukseen yksityishenkilönä nimittäin juuri on!

Saat itse määritellä tekemillesi töille hinnan ja päättää jopa ihan itse työstä jonka teet. Toimit aivan kuten muutkin yrittäjät, mutta laskutuspalvelu hoitaa puolestasi niin laskutuksen kuin palkanmaksusikin. Voitko siis kutsua itseäsi yrittäjäksi vaiko et? Tavallaan, koska määrääthän itse itsesi työllistämisestä. Tavallaan taas et, koska olet jonkun muun yrityksen palkkalistoilla vaikka itse palkastasi määräätkin.

Verottajalla on myös kantansa laskutuspalvelun käyttämiseen. Verottaja on sitä mieltä, että laskutuspalvelua voi käyttää, jos asiakkaan ja työnsuorittajan välille ei muodostu varsinaista työsopimusta. Ja kyllä, tuskin pidempiaikaista työsopimusta muodostuukaan jos villasukkia myy roppakaupalla tai tamppaa naapurin mummon mattoja pari kertaa vuodessa. Joten yksityishenkilö voi käyttää laskutuspalvelua varsin hyvin toiminnassa, jossa varsinaista työsuhdetta ei muodostu. Vapaamuotoinen työsuhde pitää kuitenkin muodostua laskutuspalvelun ja työnsuorittajan välille, josta he sopivat erikseen. Ja kyllä, kaikki edellämainittu toiminta on siis täysin verottajan sallimaa.

Navigation