Kannattaako raskaana olevien tai tuoreiden äitien tehdä töitä?

https://www.youtube.com/watch?v=5uheQFx_OiE

Raskaana olevien naisten kannattaa tehdä töitä tiettyyn pisteeseen saakka. Tuoreiden äitien taas ei kannata tehdä töitä.

Monet äidit työskentelevät aivan kalkkiviikoille saakka. Laskettuun aikaan saattaa olla enää kuukausi tai jopa pari viikkoa ennen kuin tulevat äidit lopettavat työnteon. Minusta on aivan äidin olosta kiinni, kannattaako töissä olla. Jos on hyvin väsynyt ja pahoinvoiva, kuten alkuraskaudesta yleensä ollaan, ei työnteko varmasti maistu.

Äitiysloma ei kuitenkaan tällöin yleensä ole alkanut, joten lomaa on otettava sairausloman muodossa. Sen saaminen on kuitenkin helppoa, sillä onhan naisella siihen hyvä syy, eikä kukaan voi tulla syyttämään pahoinvoinnin keksimisestä ja töistä lintsaamisesta.

Voiko raskaana ollessa tehdä töitä

Painava vatsa häiritsee työntekoa

Usein loppuraskaudesta äitin maha alkaa olla niin painava, että hän saa juosta jatkuvasti vessassa, ja olo voi olla muutenkin tukala. On sanomatta selvää, että keskittyminen työntekoon ei ole tällöin optimaalista. Äidin kannattaa myös välttää ylimääräistä stressiä koko raskausaika, sillä sikiö tuntee äitinsä tuntee ja ne vaikuttavat häneen suuresti. Jos äiti siis stressaa esimerkiksi töistä eli toisin sanottuna tuntee pelkoa selviytymisestään, tuntee myös sikiö pelkoa, eikä se ole koskaan hyvä.

Näin ollen olisi hyvä, mitä enemmän äitillä olisi vapaa-aikaa, jolloin hän voi tehdä mukavia asioita ja nauttia elämästä. Toisaalta me nykyajan ihmiset olemme niin tottuneita tohottamaan koko ajan jossain, joten moni tuleva äiti ei suostu jäämään sängyn pohjalle makaakaan. Eikä tarvitsekaan; eihän raskaus ole sairaus. Ennemmin kannattaa puuhastella mahdollisemman paljon kaikkea mieluista ja valmistella lapsen syntymää, kuten sisustaa lastenhuonetta, hankkia lapsen vaatteita, lukea äitiydestä, keskustella siitä oman äitinsä tai muiden äitien, vaikkapa omien ystävien kanssa.

Kannattaa myös pitää omasta terveydestään huolta eli käydä vaikka joogassa tai ainakin kävelylenkillä, jollei juoksu enää onnistu. Esimerkiksi juoksemista ei kannata aloittaa raskaana ollessaan, jollei sitä ole tehnyt aiemmin. Jos taas on ollut himourheilija jo pitkään, ei aktiivista elämäntapaa kannata unohtaa. Raskaus ei tosiaan ole sairaus, eivätkä maha pystyssä kuntosalilla tai jumppatunnilla tavatut naiset ole ollenkaan poikkeus tai pahalla katsottava asia. Päinvastoin.

Raskaana ja töissä

Työ stressaa äitiä

Takaisin työntekoon. Lähes jokainen työ aiheuttaa tekijälleen edes jonkinlaista stressiä, jollei työ ole suuri intohimo, jonka kanssa ei tule koskaan minkäänlaista kiirettä ja stressiä pysyä deadlineissa. Tällaisia töitä on aika harvassa. Kannattaa siis hyvissä ajoin neuvotella työnantajan kanssa asiat äitiyslomaan liittyen ja selvittää asiat Kelasta.

Moni äiti haluaa tehdä pitkään töitä, sillä äitiyslomalla ei sisään tulevalla rahalla mässäillä, mikäli töitä ei tee ollenkaan vaikkapa etänä kotoa. Nykyajan ihmiset ovat tottuneet kuluttamaan paljon, ja vauvan myötä kulut automaattisesti kasvavat. Niitä välttääkseen kannattaa lainata ja pyytää läheisiltä mahdollisemman paljon vauvaa ajatellen hyödyllisiä vaatteita ja tavaroita, jotta ei ainakaan niiden hankkimisen takia tarvitsisi hukuttaa itseään töihin.

Vauvaikää ei saa takaisin

Lapsen vauvaiästä kannattaa vanhempana nauttia, sillä lapsi ei ole vauva kuin kerran. Ei olisi kiva katua jälkikäteen, että laitoinpa lapseni aikaisin tarhaan sen sijaan, että olisin itse voinut hoitaa häntä kotona ja tutustua lapseeni. Yleensä sellaiset lapset, jotka ovat saaneet mahdollisemman paljon hoitoa ja huolenpitoa vanhemmiltaan, osaavat rakastaa itseään enemmän myöhemmässä elämässään.

Vauva tulossa

Päiväkodin tädit ja sedät saattavat kasvattaa lapsia kovalla kurilla, joka ei koskaan ole hyväksi lapselle. Kotona voit itse täysin ohjailla sitä, millaiseksi lapsesi elämä alkaa muotoutua ja mitä hän oppii. Toisaalta jostain paljon kotona olleista lapsista voi tulla hyvin ujoja tai he eivät osaa jakaa asioita muiden kanssa, mikäli heillä ei ole muita sisaruksia. Kannattaa siis rohkaista lasta riittävästi ja opettaa häntä jakamaan tavalla tai toisella, vaikka sisaruksia ei olisikaan.

Navigation